Slide 1
REMZİ ÇAKIR
Baba adı : Hamit
Ana adı : Fethane
Doğ.Yeri ve Tarihi : 1341 (1913)
Ölüm tarihi : 02.07.1982
Eşinin adı : Nazire
Görevi : Belediye Başkanı
Görev Süresi : 1946-1954
Çocukları : Avni, Metin ve Doğan

Kars İli’nin Sarıkamış İlçesi Bardız Nahiyesi’nin1 Çatalelma Köylülerinden Hamit oğlu Remzi ÇAKIR 1913 yılında dünyaya gelmiştir. Sarıkamış, 29 Eylül 1920’de düşman istilasından kurtarıldıktan sonra Çakır ailesi İlçemizin Yağbasan Köyüne yerleşmiş olup Remzi Bey İlk ve orta öğrenimini Sarıkamış’ta tamamlamıştır. 1931 yılında Erzurum Öğretmen Okulunu bitiren Remzi ÇAKIR,1 Ekim 1931 yılında Fevzi Paşa İlk Okulu’nda öğretmen olarak göreve başlamıştır.1 Temmuz 1934 tarihinde İstanbul Selimiye Askeri Kışlası’nda yedek subay olarak silâhaltına alınıp, 31 Ekim 1935 tarihinde 9. Tümen Komutanlığı 17.Alayda (Sarıkamış’ta) subay olarak vatani görevini ifa etmiştir. 1935–38 yılları arasında Yağbasan Köyü İlk Okulu’na tayinen atanan Remzi ÇAKIR 1938–1940 yılları arasında Kars’ın Arpaçay ilçesinde gezici öğretmen olarak görevini sürdürmüştür. 1940–46 yıllarında Susuz Cılavuz Öğretmen Okulu’nun kuruluşunda görev almış ve eğitim şefliği görevine burada devam etmiştir.
07.07.1938 tarihinde Nezihe ÇAKIR’ hanımefendi ile evlenen Remzi ÇAKIR, bu evlilikten Avni, Metin ve Doğan isminde üç evlâta sahip olmuştur. 1946 yılında yapılan yerel seçimlerde halkın ezici bir çoğunluğuyla belediye başkanı seçilmiş bu görevini 1954 yılına kadar sürdürmüştür.
Remzi ÇAKIR belediye başkanlığı döneminde İlçenin İmarına büyük önem vermiş 9.Piyade Tümen Komutanlığımızın da destekleriyle, ( Dozer ve motorize araçlar ) Yağbasan Köyünün Taşkürün denilen mevkiinde parke taşları hazırlatarak yörenin kış şartları da göz önünde bulundurarak, öncelikle bugünkü Hükümet Caddesi ve Tren istasyonu’na giden çift yönlü Cumhuriyet Caddesi olmak üzere şehrin ana ve ara yoları yaptırılmış, bazı caddeleri Arnavut kaldırımı denilen şekilde bazılarını da bu günkü parke taşı dizimi şeklinde yaptırarak halkımızın hizmetine sunmuştur.
Üst solda gözüken toplu resmin önünde yerde uzun oturan ikilinin biri, bir önceki belediye başkanlarımızdan Hüseyin ALTAY(Açık renk elbiseli) ile dönemin belediye başkanı Remzi ÇAKIR (Koyu renkli elbiseli) en alt sırada sağdan ikinci Belediye Muh. Müdürü Zekeriya ŞEKİ, aynı sıradan dördüncüsü şapkalı olan ise Esmanı DEMİRCİ ve Sarıkamış eşrafı ile birlikte görülmektedirler.
İlçenin ana cadde, sokak, yol ve evlerine verilen mevcut elektrik santralı geliştirilerek santral kapasitesi 110 Volt tan 220 Volta çıkartılmıştır. Bu vesile ile cadde ve sokakların daha iyi aydınlatılması sağlanmıştır. Bardız yöresinde bulunan Kaynak Köyü yakınlarındaki akarsudan hidroelektrik elde etmek amacı ile yaptığı girişim dönemin şartları gereği yarım kalmış yöredeki köyler ancak 1970 yılından sonra Keban Barajından elde edilen elektrik enerjisi ile elektriğe kavuşmuştur.
1877–1878 yılında yapılan (93 harbi) Osmanlı Rus savaşı sonrası 40 yıl düşman işgali altındaki vatan toprağımız Sarıkamış’ ın bu günkü Kazım Karabekir Camii olarak hizmet veren ve temeli 1906 yılın da Rus çarı 1. Nikola tarafından atılan, 1911 yılında kilise olarak bitirilen ve Sarıkamış ‘ ın kurtuluşundan sonra atıl durumda bulunan bu kilise binasını halkımızın sosyal ve kültürel ihtiyacını karşılamak amacıyla 1950 yılında restore ettirilip sinemaya çevirmiş,1952 yılına kadar sinema olarak kullanılan bu bina ihtiyaca binaen yaklaşık bir buçuk yıl buğday deposu olarak kullanılmış, TMO’nun siloları yapıldıktan sonra tekrar sinemaya çevrilmiştir.
Sinema olarak kullanıldığı dönemlerde konserler verilmiş, gezici tiyatro sanatçıları gösteriler düzenlemiş, okulların yılsonunda yapmış olduğu geleneksel tiyatro gecelerine hizmet vermiş bu vesile ile de belediyeye ek bir gelir sağlanmıştır.
Remzi ÇAKIR döneminde Şehir Mezarlığının ihata duvarları yaptırılarak halkın hizmetine sunulmuştur. Şimdiki Millet Bahçesi’nin hemen yanı başında “Belediye Hamamı” adı altında bir hamam inşa ettirilmiş, elektrik santralinden boşa akan sıcak su hamama bağlanarak devamlı sıcak sudan yararlanması sağlanılmıştır.
Daha önce halk, içme su ihtiyacını ilçe merkezinin belli yerlerinden akıtılan çeşmelerden temin ediyordu. Remzi ÇAKIR bu çeşmeleri kaldırarak, tamamen belediyenin imkânlarıyla 40 gözeler mevkiinden getirtilen ilave içme suyunu mevcut su ile birleştirerek ev ve iş yerlerine şebeke suyu bağlanmıştır.
2.Dünya Savaşı sonrası halen yokluğun hüküm sürdüğü bu yıllarda halkın aydınlatma aracı olan gaz lambalarının yakıtı, gazyağını; bugünkü gaz ambarları ismiyle tabir edilen gaz depolarında stoklama yaptırıp, Sarıkamışlı olduğunu bir belgeyle kanıtlayan herkese gaz verilmesi sağlanmıştır. Bu hizmetini sadece ilçe merkezi ile sınırlı tutmamış aynı zamanda civar köylerin de gaz ihtiyacına destek olmuştur,
Şehrin etrafında yer alan bugünkü belediyenin kullandığı arazi ve çayırların büyük bir kısmını belediye adına tapu ettirilerek belediyeye kazandırmıştır. Remzi ÇAKIR borçlu aldığı belediye bütçesini zamanın şartları ile borçsuz, kasasında parası olan bir belediye olarak kendisinden sonraki belediye başkanına devretmiştir.
1954 yılında yapılan milletvekilliği seçimlerinde Kars Milletvekili seçilmiş, bu görevini 1954–1957 yılları arasında sürdürmüştür. Milletvekilliği döneminde de gerek Kars halkına gerekse ülkemize yararlı hizmetlerde bulunmuştur. Milletvekilliği görevinin bitimine müteakip, Ankara da bir müddet ticaretle uğraştıktan sonra 02. 07. 1982 yılında hakkın rahmetine kavuşmuş ve Ankara Karşıyaka Mezarlığına defnedilmiştir.
Remzi ÇAKIR’ın başkanlığı dönemindeki belediye meclis üyeleri aşağıdaki kişilerden oluşmaktaydı.
Zihni ÇATLI,Niyazi NARİNÇ,Zabit ÖZKAZANÇ,Şükrü KAPAKÇI,Nafiz OCAK ,Zühtü KÜMBET,Hakkı BİLDİK,Seymen AKSU,Kemal KÜÇÜK,Şaban ALP,Fazil GÜLER,Tellal Mevlüt (Mevlüt ZORLU )

Sarıkamış Belediye başkanlığı arşivi

AYDIN Nurhan : Her Yönüyle Sarıkamış, Erzurum 1998, Sayfa 354 ( Görev yaptığı yıllar)
Tefik URAL : İlçemiz Cumhuriyet mahallesi eski muhtarlarından olup, aynı mah. ikamet eder. 77 Yaşlarında