Ana adı : İsmet
Doğ.Yeri ve Tarihi : 1889
Ölüm tarihi : 1967
Eşlerinin adı : Naciye-Ulfet
Görevi : Belediye Başkanı
Görev Süresi : 1938-1942
Çocukları : Memduh- Nurbanu , İlter , Erdoğdu ve Gülçiçek
Kars İlinin 5 km. Kuzeydoğusunda , elma ,armut ve kiraz yetiştirerek geçimini sağlayan Çalkavur köyü ‘ (Şimdiki Çakmak Köyüne bağlı mezra ) yerlilerinden ; İbrahim Ağa oğlu , “Fedai “ mahlaslı şair ve Kolağası Yusuf Fedai ( 1832-1908 ) torunu , “Şefik “ mahlaslı şair ve iaşe yüzbaşısı Mehmed Şefik Efendi ‘nin ( 1852-1899 ) oğlu olan Ragıp Şefik Çalkavur ; 8 Mayıs 1889 gecesi Erzincan ‘da dünyaya gelmiştir. Aynı zamanda bu gece Regaip Kandili de olduğundan dedesi Yusuf Fedai torununa Ahmed Ragıp ismini vermiş , o da zamanın şartlarına uyarak babasının adını ismine ekleyerek Ragıp Şefik adını kullanmıştır.
Milli Mücadele Yıllarında R. Şefik ( soldan ikinci ) ve Silah Arkadaşları
Kars’dan Erzincan’a göç eden ailesine Yusufefendizade ‘ler adı verilirdi. Daha sonra soyadı kanunu çıkınca Ragıp Şefik köyünün de ismi olan Çalkavur soyadını almıştır. R. Şefik Çalkavur ‘un annesi , Çorumlu Ökçeoğulları ailesinden Hacı Kerim Bey’in kızı İsmet Hanımdır . İsmet Hn ‘ın teyzeoğlu Arkeolog Ahmed Tevhid Bey ilk “Türk Tarih Kurumu” üyelerinden olduğundan , İsmet Hn. Türk tarihine çok meraklıydı ve Tarih Kurumunun süreli yayınlarını takip ederdi.
R. Şefik Bey’in kardeşlerinden Mahmut Saip Çalkavur Piyade Albaylığından emekli olmuş ve İstanbul’da vefat etmiştir. Diğer kardeşi Hazık Çalkavur ise askeri memurluktan emekli olmuş ve Erzincan ‘da vefat etmiştir.R. Şefik Çalkavur 21 Yaşında iken İlkokul ğretmeni Naciye Hn. İle evlenmiştir. Bu evlilikten büyük oğlu Memduh Çalkavur 1911 ‘de Suşehrinde doğmuştur. Naciye Hn. 1922 ‘de ölünce , Şubat 1923 ‘de Naciye Hn. ‘ın kardeşi Ülfet Hn. ile evlenmiştir. Evlenmeden önce İstanbul’da bir öğretmen olan Ülfet Hn. Sarıkamış ‘ın kalkınmasında ve Cumhruiyet devrimlerinin Sarıkamış’da hayat bulmasında çok önemli görevler üstlenmiştir. Sarıkamış Halkevi Başkanlığı , Kadınlar Birliği Başkanlığı ve Çocuk Esirgeme Kurumu üyelikleri yapan Ülfet Hn. Özellikle yöredeki kadın ve çocuklara yönelik bu başarılı çalışmalarından dolayı M.K.Atatürk ‘den övgü ve kutlama dolu sözler içeren şahsına özel mektuplar almıştır .R. Şefik , Ülfet Hn. ‘dan ; Nurbanu , İlter , Erdoğdu ve Gülçiçek isminde dört evlada sahip olmuştur.
R. Şefik Çalkavur , Erzincan Rüştiye ‘sinden mezun olduktan sonra Suşehri ,Pınarbaşı ve Mesudiye ‘de memurluk yapmış , 1. Dünya Savaşı boyunca İkmal İşlerinde orduya hizmet vermiştir.1918 sonlarında terhis olunca ermeni işgalinden henüz kurtulan Erzincan ‘a yerleşmiş burada yeniden evlerini onarıp yaşamını kurmuştur. Ancak ardından 1920 ‘de Kars ‘ın kurtuluşu üzerine atalarının yurdu olan Kars ‘a geri dönmüş ve savaş süresince kolordu merkezi olduğundan ötürü henüz sivil halkın yeni yeni yerleştiği Sarıkamış ‘a gelerek buraya , okumuş ikinci Türk ailesi olarak yerleşmiştir.1923 yılında Cumhuriyetin ilanından önce Filibeli Mehmed Fehmi ile ortak olmuş ve Trakya’dan getirttiği ustalar ile Kars ‘ın ilk kaşar peyniri imalathanesini kurmuştur. Ürettiği peynirleri Trabzon üzerinden İstanbul ‘a göndermeye başlayan R. Şefik , bugün tüm Türkiye tarafından tanınan ve meşhur olan Kars kaşarını ilk imal eden kişi olmuştur. O güne dek kaşar peyniri bilmeyen Sarıkamış halkı bu sayede kaşar imalatını öğrenmiş ve bu imalathane ilk yerli ustaların yetişmesine , süt evlerinin kurulmasına sebep olmuştur .
Ragip Şefik Bey 1935-1938 yılları arasında Dayı ŞÜKRÜ’( Şükrü ESİM) nün belediye başkanlığı döneminde belediye meclisi üyesi olarak seçilmiş bu sırada zaman zaman belediye başkanlığına vekalet etmiştir. Aydın bir kişiliğe sahip olduğu söylenmektedir. İlçemizde ilk kitapevini açan ve yıllarca kütüphanecilik işi ile uğraşan Ragıp Şefik bey, bu vesile ile insanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırması için büyük çaba sarf etmiştir. Dayı ŞÜKRÜ ( Şükrü ESİM) in belediye başkanlığının sona ermesinden sonra Ragip Şefik ÇALKAVUR belediye başkanı olarak seçilmiş ve bu görevi 1938-1942 yılları arasında sürdürmüştür.
R. Şefik bey , Türkocağı , Halk Fırkası , Kızılay , THK , Çocuk Esirgeme Kurumu ve Halkevlerinin de kurucusu olup , üstün hizmetlerinden ötürü Kızılaydan ve THK ‘dan altın madalya ve beratlar almıştır.
1933 de ki büyük ekonomik bunalımdan R. Şefik Bey ‘in de kaşar imalathanesi nasibini aldığından , imalathaneyi kapatarak , 1921 ‘de kurmuş olduğu Sarıkamış Pazarı ( kırtasiye , gazete , kitapçılık ) frmasına ağırlık vermiştir.
1939 ‘da gerçekleşen Erzincan depreminde daha önceden onardığı evleri , bağ-bahçeleri yıkılan R. Şefik Bey , yeniden imar amaçlı Erzincan’a göçüp , Sarıkamış’taki işlerini oğlu Memduh Çalkavur ‘a devretmiştir. R. Şefik Çalkavur bir aydın olmasının yanısıra ,
Sarıkamış , Kars , Erzurum ve Erzincan Tarihlerine ilişkin bir çok araştırma yapmıştır. R.Şefik Çalkavur ( soldan ikinci ) Torunu ve Evlatları İle kendisinin kaleme aldığı “Erzincan ve Sarıkamış Tarihi “ ve “ Erzincan , Sivas , Kayseri ve Sarıkamış – Kars Folkloru “ isimli kitapçıklar bugün Atatürk Ünv. Kütüphanesinde bulunmakta ve araştırmacılar için önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Ölümüne dek Erzincan ve Sarıkamış ‘a gelen devlet adamları , araştırmacılar ve aydınlar için yerel bilgileri tüm detayları ile alabilecekleri bir kaynak kişi olmuştur. Uzmanlar tarafından 1973 yılının raicine göre oldukça önemli bir rakam sayılabilecek ( 25.000 TL ) toplam değere sahip bulunan , kitapları ve döneme ilişkin (yerel yada ulusal ) gazete , dergi gibi basılı malzemeleri ,büyük oğlu Memduh Çalkavur ve diğer evlatları tarafından 1973 yılında Erzurum Atatürk Ünv. Kütüphanesine bağışlanmıştır. Atatürk Ünv. bağışta bulunanların tanıtıldığı bir kitapçıkta kendisine özel bir bölüm ayrılmış , Doç Dr. M. Fahrettin Kırzıoğlu tarafından kaleme alınan bölümde fotoğrafları ile birlikte Ragıp Şefik Çalkavur ‘un yaşamı ve çalışmaları kaleme alınmıştır.
Tüm yaşamı Sarıkamış ve yöresine hizmet etmekle geçen Ragıp Şefik Çalkavur , Sarıkamış ‘ın yoksul ve imkansızlıklar içinde yaşayan halkını daha müreffeh bir yaşama kavuşturmak için çalışmıştır. Ömrü boyunca mahalli değerlere sahip çıkmak ve onları yücelterek yeni ufuklar açmak arzusu ile çaba sarf etmiş , böylece Sarıkamış tarihinde önemli bir yere sahip olmuş olan R. Şefik Çalkavur , 3 Şubat 1967 ‘de geçirmiş olduğu ani bir rahatsızlık neticesinde yaşama gözlerini yummuştur.Kendisini rahmetle anıyoruz.
Kaynakça: O. Bora Turgay: Ragıp Şefik ÇALKAVUR’ un İstanbul’da ikamet eden 2.kuşak torunu