Ana adı : Gülhanım
Doğ.Yeri ve Tarihi : Hasankale -1928
Ölüm tarihi : 27.05.1990
Eşinin adı : Gülümse
Görevi : Belediye Başkanı
Görev Süresi : 1966-1976
Çocukları : Arif Hikmet, İnci, Sema, Mehmet Serhat.
Erzurum İli, Hasankale ilçesi 1928 doğumlu, Hakkı oğlu, Hüseyin BİLDİK; ilk ve orta öğrenimini Hasankale de tamamladıktan sonra ailesi ile birlikte Sarıkamış’a yerleşmiştir. İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu olan Hüseyin Bey, uzun süre ilçemizde Avukat olarak görev yapmıştır. Avukatlık mesleğini icra ettiği dönemlerde de ilçemize ve bölgemiz insanlarına büyük hizmetleri dokunmuştur. Haksız olduğuna inandığı ve kazanamayacağı bir davayı kesinlikle almaz, insanları aldatmayıp yapamayacağı bir iş için ümitlendirmezdi.
Yardımseverliği, merhametli ve alçak gönüllüğüyle halkın gönlünde taht kuran Hüseyin BİLDİK1966–1971 yıllarında yapılan yerel seçimlerde belediye başkanlığına aday gösterilmiş, her iki seçimde de halkın ezici çoğunluğuyla seçimleri kazanarak başkanlık koltuğuna oturmuştur. Bu görevi 1976 yılına kadar sürdüren BİLDİK, son derece dürüst, tarafsız ve adil olmayı kendisine ilke edinmişti. 27 Mayıs 1960 ihtilali nedeniyle; 1966 yılına kadar vekâletlerle idare edilen belediye bütçesi boş, işçi ve memurunun maaşını ödeyemeyen borçlu, halen Remzi ÇAKIR döneminde yapılanlarla idare edilen bir belediye devralmıştı. Şimdiye kadar ihmal edilen belediye hizmetleri bundan böyle daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için belediye meclis üyelerini toplayarak bir dizi kararlar alındı. Belediyenin içler acısı bu durumu kendisini son derece üzüyor, ancak mutlaka çözümler üretip yeni gelir kaynakları ve şehrin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak amacıyla, öncelikle belediyenin borçlarının ödenmesi, sosyal hizmetlerin aksamadan yürütülmesi hususlarına hız verilmesini hedefliyordu. Bir şeyler yapılması için bir yerden başlanılması ve bazı fedakârlıklar yapılması gerekiyordu. Hüseyin BİLDİK bu fedakârlığı önce kendisi başlatarak belediyeden almış olduğu 3 bin lira başkanlık maaşının bir kısmını her ay belediyeye bağışlayarak sadece ilçemiz ve bölgemizde değil, belki de ülke genelinde bir ilki gerçekleştirdi. Hüseyin Bey’in bu onurlu davranışı diğer belediye çalışanlarına da örnek teşkil etti. Ailece mütevazı bir yaşam sürdüren Bildik ailesi; Hüseyin Bey’in belediye başkanı oluşu nedeniyle ekstradan bazı giderleri oluyordu. Zaman zaman maddi sıkıntılar da çeken Bildik, bir ara kendi adına tapulu, Hançerli düzü mevkiinde bulunan Boğahane bitişiğindeki çayırını belediye işçilerinden Alisofolu Hüseyin KAYA’ ya satarak borçlarını ödedi.
Belediye bütçesine gelir sağlamak amacıyla; maddi durumu iyi olan belediye meclis üyelerinden borç para alıp, Erzurum’dan Şeker, Sana yağı, Sigara ve Gazyağı gibi halkın temel ihtiyacı olan maddelerinin satışından elde edilen kâr belediye bütçesine aktarılıyordu. Hançerli düzündeki ve İznos mevkiindeki belediyeye ait çayırların fiyatı kıymet takdir komisyonunca belirlenerek her yıl halka satışı yapılıp, belediye bütçesine çok büyük oranda gelir sağlanıyordu.
Hüseyin BİLDİK mütevazı tavırlarıyla halkın gönlünü fethetmişti. Şimdiki Müftülüğe çıkan yolun yapımında bir Pazar günü işçileri denetlemeye gelen Bildik, eline kazmayı alarak başlamış çalışmaya. Orada bulunan halk “Sayın Başkanım bırakın biz yapalım, bizi mahcup ediyorsunuz” gibi laflar etmeye başlayanca, Hüseyin Bey : “Belediye bütçemizin hali ortada daha yapacağımız çok iş var her şeyi devletten beklemek haksızlık olur, ben dâhil bütün vatandaşlarımız çalışmalıdırlar.” Diye cevap verir.
Yaptığı ve yaptırdığı her işte adalet vardı, bunları anlatmaya sayfalar yetmez, ancak birkaç örnek vererek açıklamaya çalışalım: Belediyeye alınacak mallar ile ilgili yapılacak olan ihalelere “Bildik” soy isminde hiçbir kimseye teklif verilmezdi. Aynı durum Meclis üyeleri içinde geçerliydi hiçbir belediye meclis üyesi veya çalışanının yakınlarına teklif verilmemesi için talimatları vardı.
Şimdiki Millet Bahçesi’nin yanında elektrik üreten jeneratörler vardı. Bu jeneratörler mazotla çalışıyordu, o zaman kendi partilisi olan petrolcü Ömer AKÇAY’dan mazotu almıyordu. Ömer AKÇAY çareyi petrolü başkasına satmakla buldu. Elektrik ücreti belediyece tahsil ediliyordu. Tahsilât önce bizzat başkanın kendisi, belediye meclis üyeleri ve çalışanlarından alındıktan sonra halktan toplanıyordu.
Görevi süreci içerisinde; Remzi ÇAKIR döneminde restore ettirilerek sinemaya çevrilen kilise binası Türkiye’nin en iyi sinemalarından Diyarbakır da bulunan Dilan Sineması örnek alınarak daha modern bir şekilde restore ettirilmiş, koltukları, locası ve Büfesi yeniden alınarak halkın hizmetine sunulmuştur. Şu anda ki otogarın inşası Hüseyin Bey zamanında yaptırılarak halkın hizmetine açılmıştır. Sartur Oteli ihale ettirilmiş ancak ihaleye giren müteahhit firmaların fahiş teklifler vermeleri üzerine belediye encümeni söz konusu otelin yapımının taşeronluğunun belediyece yapılması hususunda karar alınmış ve tamamen belediye imkânlarıyla yaptırılarak hizmete açılmıştır. Belediye Caddesi ve Halk Caddesi ile İnönü, Tepe, İstasyon ve Yeni Mahallerdeki caddelerin, doğal parke taşı ile döşenmesi, ayriyeten bir adet jip, bir adet pikap ve bir adet kamyon alarak belediyemize kazandırmıştır.
Şuandaki sanayi sitesinin tamamı Hüseyin BİLDİK döneminde yaptırılmıştır.1968 yılında şimdiki Endüstri Meslek Lisesinin arsası o zaman ilçemiz büyük esnaflarından Emin KÜÇÜK’e aitti. Emin KÜÇÜK işbu arsayı satışa çıkardı ancak değerinden çok fazla bir para istiyordu. Hüseyin BİLDİK bu arsanın ileride kamuya yararlı olacağı kanısıyla belediye adına almak istiyordu, ancak yeterli bütçeye sahip değildi. Hüseyin Bey meclis üyesini toplayarak mali durumu iyi olanlar ve İş Bankasında kredisi olanlardan adlarına kredi çekilip belediyeye vermelerini ancak İş Bankasına ödenecek taksitlerin belediye tarafından karşılanacağı hususunda karar alındı. Dönemin meclis üyelerinden Fevzi ŞAMİLOĞLU, Halis BALTACI, Ahmet CELLÂT İsmail MARKOÇ, Yakup AKSOY ve Nihat ÇINGILOĞLU adlarına kredi çekilerek arsanın alımı yapılmış ve belediye adına tapu ettirilmiş olup, daha sonra yine Hüseyin Bey tarafında okul yapılmak üzere Milli Eğitim müdürlüğüne arsa yeri gösterilmiş ve bugün ki Sanat Okulu ( Endüstri Meslek Lisesi) nun yapımı gerçekleştirilmiştir.
Merkez Ortaokulunun yapımı için vatandaştan arsa yeri takasına gidilmiş ve şimdiki Merkez Ortaokulunun arsası o zaman belediye adına tapu ettirilmiştir.
O dönemde iş makinesi olmadığından insan gücü ile 20 Km mesafeden 200 lük beton borularla Kızılçubuk Kurt deresi mevkiinden içme suyu getirtilmiştir. Şu andaki Kız meslek Lisesi istikametinde bulunan TCDD Tiren istasyonuna giden yolun başlangıcındaki İstasyon yolu köprüsü 34.000 liraya ihale ettirilerek 17.10.1968 yılında temeli attırılmış ve işbu betonarme köprü belediye imkânlarıyla yaptırılmıştır. Söz konusu köprünün tabliyesi inşaatında çalışan işçeler ile belediye meclis Üyelerinden siyah elbiseli gıravatlı olanı Ruhi AYTAÇ ile beyaz kabanlı ve foterli olanı da Yakup AKSOY yandaki resimde gözükmektedir.
Mevcut belediye sarayının projesi Hüseyin BİLDİK tarafından tasarlanmış temeli atılmış, ancak başkanlık görevinden ayrılması nedeniyle yapımını gerçekleştirememiştir.
1976 yılında bu görevinden kendi isteği ile istifa etmiş ve İstanbul’ a yerleşmiştir. Burada 27.05.1990 yılında eceli ile hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Hüseyin BİLDİK’ın 1.dönemindeki belediye meclis üyeleri aşağıdaki kişilerden oluşmaktaydı.
Yakup AKSOY,Ruhi AYTAÇ,Fevzi ŞAMİLOĞLU,Sadrettin GÖKTAŞ,İsmail MARKOÇ,Hüseyin ALÇİN,Halis BALTACI,Halil AYDIN ,Gaffar AKSULAR,Musa YURDAKUL ,Nihat CINGILOĞLU,İhsan YÜKSEKDAĞ,Sabit ÖZKAZANÇ
Kiyasettin KOYUNCUOĞLU,Muzaffer AYDAR,Zeki PİRİM,Muzaffer BİCAN,Hasan KÜÇÜKYILDIZ ,Kadir ÖĞÜT Mehmet KATKAT,Şaban TAŞ,Kemal KARA ,Fuat FİDAN
2. Dönem Belediye meclis üyeleri
Ruhi AYTAÇ,Ahmet DELİBAŞ,Fevzi ŞAMİLOĞLU,Kıyasettin KOYUNCUOĞLU,Celal GÜNDAY,Ahmet ALCANYakup AKSOY,Hikmet ARBAK,Şevki BAYRAK,Alaattin MERÇUL ,Ahmet CELLÂT,Ömer BİNİCİ,Sadrettin GÖKTAŞ,Zeki PİRİM
Hayretin KOCA,Arslan DOĞAN,Hamza KRALI,Mithat KARA,Binali ARAT,Tacettin HAYALİ,Ahmet ÖZDEMİR,
İhsan BUDAK,Ali GÖKÇEN,Hilmi CENGİZ