Ana adı : Ummi
Doğ.Yeri ve Tarihi : 1893
Ölüm tarihi : 1976
Eşinin adı : Rukiye
Görevi : Belediye Başkanı
Görev Süresi : 1945-1946
Çocukları : Fatma ve Meryem

Dursun ŞANDA 1893 yılında Rize’nin İkizdere ilçesinin Çamlık köyünde dünyaya geldi.Babası Molla Hüseyin efendinin altı çocuğundan en büyüğü olan Şanda, Orta ve lise öğrenimini Rize’ de tamamladıktan sonra ticaretle uğraşmaya başladı. 28 Temmuz 1914'te başlayan I. Dünya Savaşı bütün şiddetiyle devam ediyordu.İşte bu sırada (1916 yılında) Dursun ŞANDA silah altına alındı. Askerliğini Erzurum’da 9.Kolordu Komutanlığında Levazım subayı olarak tamamladı. Birinci dünya savaşına katıldı. Askerliğinin bitimine müteakip ailesi ile birlikte Sarıkamış’a yerleşti. Baba mesleği olan manifatura üzerine bir işyeri açtı.
1942 yılında belediye meclisi üyesi seçilerek Yusuf ATAMAN’ ın kadrosunda yer
aldı. Yaklaşık üç yıl gibi bir süre birlikte görev yaptıktan sonra belediye başkanı ile ters düşen Dursun Bey diğer meclis üyelerini de yanına alarak belediye başkanının düşürülmesi için çalışmalar başlattı. Belediye başkanı Yusuf ATAMAN’ nın meclis üyelerine karşı sergilemiş olduğu sert tavrı,taviz vermeyen tutumu, onların isteklerine boyun eğmemesi, kişisel taleplerini reddetmesi gibi tutum ve davranışı başkanlık koltuğundan olmasına sebep oldu.
Meclis üyelerinden çoğunluğu kendi hemşerileri olan Rizeli Süleyman AKSU, Rasim DEMİRKOL,Hurşit BEREKET, Kemal KÜÇÜK, Memet TERZİOĞLU, Oflu Hüseyin KONAK, Hopalı Sabit ÖZKAN ile birlikte hareket ederek meclisin toplanmasını sağlayıp,toplam on iki meclis üyesinden yedisinin oyu ile belediye başkanı Yusuf ATAMAN’ nın belediye başkanlığının düşürülmesine, belediye meclisi üyelerinden Dursun ŞANDA’ nın vekaleten belediye başkanlığı görevini yürütülmesi doğrultusunda karar alındı. Dursun bey bu görevini 1945-1946 yılları arasında sürdürmüştür.
Dursun ŞANDA başkanlığı döneminde şimdiki Güzelyurt Lokantası’ nın üst katını inşa ettirerek belediye binası olarak hizmete açtı. Orta Camiinin onarılması, Dayı Şükrü döneminde ilçeye getirilen elektrik voltajının yükseltilmesi gibi önemli hizmetlerde bulunmuştur.
1946 yılında yapılan yerel seçimlerde aday oldu ise de seçimi kayıp ederek vekaleten yürütmüş olduğu belediye başkanlığını Remzi ÇAKIR’a teslim etti.Daha sonra İstanbul’a yerleşen ŞANDA, 1970 yılında ata yurdu olan Rize’ye geri döndü. 1976 Yılında (83 yaşlarında) burada hakkın rahmetine kavuştu.
Dursun ŞANDA’ nın başkanlığı dönemindeki belediye meclis üyeleri aşağıdaki kişilerden oluşmaktaydı.
Süleyman AKSU
Rasim DEMİRKOL
Memet GÖKALP
Zöhtü KÜMBET
Nafiz OCAK
Hurşit BEREKET
Hüseyin KONAN
Kemal KÜÇÜK
Memet TERZİOĞLU
Sabit ÖZKAZANÇ
Niyazi NARİNÇ
KAYNAKLAR:
AYDIN Nurhan : Her Yönüyle Sarıkamış, Erzurum 1998, Sayfa 354 ( Görev yaptığı yıllar)
Mustafa ŞANDA : Rize’de ikamet eden Dursun ŞANDA’ nın torunuTefik URAL : İlçemiz Cumhuriyet mahallesi eski muhtarlarından olup, aynı mah. ikamet eder. 77 Yaşlarında