Görev Süresi : 1932 -1935
Çocukları : Üçüncü Kuşaktan Torunları : Mehmet Sefer, Nafiye, Şadiye, Ahmet, Cemil, Lütfü, Hekmet, Şadiye, Sediye Celal, Fikret, Şadiye, Yusuf Ziya, Fatma, Sabiha, Çemile, Fatma, Naciye, Atife, Naciye, Latife, Atilla, Şenay, Sefer, Muhammmet Halit, Naciye, Hülya, Ahmet oğuz, Süleyman, Kamil Barbaros, Şaziye, Cengiz, Sibel, Vecihet, Barış, Özgür, Özge Müşerref, Süleyla, Çağdaş ve Çağlar.
Belediye arşivindeki 1990 yılına kadar olan bütün bilgi ve belgelerin SEKA’ a verilmek suretiyle imha edildiği ve buna ilişkin de herhangi bir tutanak ve kararın olmadığını, belediye başkanlığında görevli yazı işleri müdiresi sayın Gülümser Hanım efendinin ifadelerinden anlaşılmış olup, tamamen kendi imkanlarımızla ve özellikle de Sarıkamış Nüfus Müdürü sayın Temel DOĞAN bey’ in kişisel yardım ve destekleriyle yapmış olduğumuz araştırmalar sonucu Ağadede TONĞUÇ’ un yukarıda isimleri beyan edilen üçüncü kuşaktan torunlarının kimlik bilgilerine ulaşılmış, ancak Ağadede TONĞUÇ’a ait bilgilere ulaşılamamıştır.Telefonla ulaşabildiğimiz üçüncü kuşaktan yakınlarından bazıları kendisi hakkında detaylı bilgiye sahip olmadıklarını ancak sülalelerinde Ağadede isminde birisinin belediye başkanı olarak görev yaptığını söylemekle yetinmişlerdir.Araştırmalarımız devam etmektedir.
Yusuf ATAMAN’ ın belediye başkanlığı görevinin sona ermesinden sonra İlçemizde çiftçilikle uğraşan aslen Bayburtlu olduğu bilinen Ağadede TONĞUÇ 1932 Yılında yapılan yerel seçimler sonucu belediye başkanlığı görevine getirilmiştir. Bu görevi 1935 yıllına kadar sürdüren Ağadede, başkanlığı döneminde ilçemizdeki belediye hizmetlerini hızlandırılmış ve birçok yenilikler yapmıştır. O dönemde elektrik olmadığından ilçenin merkezinde bulanan cadde ve sokaklar gaz lambasıyla aydınlatılıyordu, gaz lambalarının bakımından sorumlu özel bakıcıları vardı gündüzleri gaz ikmali yaptırılıp geceleri kontrol ettirilirdi. İlçenin su ihtiyacı daha önceki yıllarda olduğu gibi yine katır ve atlarla ilçe dışındaki su kaynaklarından taşınarak temin ediliyordu. Bölgemizde geçen sert kış iklimi ve özellikle ilçemize yağan yoğun kar nedeniyle ilçe halkı adeta evlerine hapis oluyordu. Belediyemiz bugünkü gibi motorlu araca sahip değildi, ancak belediye de görevli sınırlı personele rağmen ve tamamen insan gücüyle ilçenin cadde ve sokaklarında bulunan karlar, at kızaklarına doldurularak şehrin dışına taşınmak suretiyle temizleniyordu.
Onun başkanlık dönemi de, Yusuf ATAMAN’ ın döneminde olduğu gibi ülkenin en bunalımlı günlerine rastlamaktadır. Halk yine aç ve sefildi; Un, Gazyağı, Çay ve Şeker gibi maddeler belediye tarafından karineyle halka dağıtılıyordu. Bu işlem belediye görevlilerince son derece adilane bir şekilde yerine getiriliyordu. Daima halkı için ve halkın yanında yer alan Ağadede TONĞUÇ halkına yararlı ve yardımcı olabilmek amacıyla çalışırdı. İyi bir eğitim ve öğretim görmemesine, halkın değimiyle okur- yazar olmasına rağmen kendisini yetiştiren zeki ve çalışkan bir insandı. Milli Mücadele yıllarında da ülkemize büyük hizmetleri dokunmuştur. Yardımseverliliği ve alçak gönüllülüğüyle halkın sevgisini kazanmıştı. Ağadede TONĞUÇ görevini onurlu bir şekilde yapabilmenin huzuru içinde başkanlığı, Dayı ŞÜKRÜ’ e devretti. İlçemize bunca değerli hizmetleri olan bir şahsiyetin akıbetine ulaşılamaması şahsımı olduğu gibi inanıyorum ki okuyucularımızı da üzmüştür.
KAYNAKLAR:
DOĞAN Temel : Sarıkamış Nüfus Müdürü
AYDIN Nurhan : Her Yönüyle Sarıkamış, Erzurum 1998, Sayfa 354 ( Görev yaptığı yıllar )
YILDIZ Abdullah : Sarıkamış İnönü mahallesinde oturur. 1898 Doğumlu olup, 106 Yaşındadır.
AKGÜN Cemil : İlk Belediye Başkanımız Yusuf ATAMAN’ın Çamyazı Köyünde yaşayan 83 yaşındaki yeğeni