“ 9O. YILINDA 90 BİN ŞEHİDİ ANDIK ”
Bundan 90 yıl önce Enver Paşa komutasında başlatılan Sarıkamış Harekâtında; düşmana bir kurşun dahi sıkamadan bazı kaynaklara göre 90, bazı kaynaklara göre 115 ve bazı kaynaklara göre ise 130 bin Mehmetçik şehit olmuştur. 22 Aralık 1914 – 5 Ocak 1915 Sarıkamış harekâtı şehitleri anısına düzenlenen anma törenleri bu yıl düzenlendiği kadar görkemli olmasa da bundan önceki yıllarda da ilçe bazında düzenleniyordu.
Temmuz 2003 ve Temmuz 2004 tarihlerinde Kars Valiliği, Sarıkamış Kaymakamlığı ve 9.Piyade Tümen Komutanlığıca tertiplenen şehitleri anma törenlerinde; ünlü Kalp Damar Cerrahı Sn. Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ, Kars Ardahan Iğdır Vakfı başkanı Sn. İskender BOZDEMİR ve Erzurum Vakfı başkanı Sn. Necati BÖLÜKBAŞ ile bir araya gelerek, bundan sonra yapılacak olan törenlerin daha kapsamlı olarak, bir piknik ve karnaval havası içerisinde değil de şehitlerimizin ruhlarını incitmeyecek, onlara yakışır bir şekilde yapılması gerektiği hususundaki görüşlerini Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Sn. Hilmi ÖZKÖK’ e arz etmeleriyle kutlanacak törenin temelleri atılmıştır.
Genel Kurmay Başkanlığının olaya ilgi duyması ile 9.Piyade Tümen Komutanlığının desteği, Kars Valiliği, Erzurum Valiliği, Kafkas Üniversitesi, Sarıkamış Kaymakamlığı ve Sarıkamış Belediye Başkanlığı ile Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ, Kars Ardahan Iğdır Vakfı başkanı İskender BOZDEMİR ve Erzurum Vakfı başkanı Necati BÖLÜKBAŞ’ ı olmak üzere tertip komitesi teşkil edilerek “90. Yılında 90 Bin Şehidi anma” töreni ( 26 Aralık 2004 ) hayata geçirilmiştir.
Tören ve sempozyumların aynı zamanda da bir medyatik boyutu olduğu için belki sayın vakıf başkanlarımızın görev alanlarıyla bağdaşabilir. Ancak; Dünyanın sayılı kalp damar cerrahlarından biri olan aynı zamanda Sarıkamışlı çok değerli hemşerimiz Bingür SÖNMEZ Bey için aynı şey söylenemez. Sayın hocamız belki de yoğun mesaisi içerisinde maddi – manevi fedakârlıklarda bulunarak Sarıkamış şehitleri ve dolaysıyla Sarıkamış ve Sarıkamışlı için kilometrelerce yol kat edip, dağ-taş, kar-kış demeden bütün çevresi ile ilçemize teşvik etmeleri bizleri onurlandırmıştır.
Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ Bey gibi bir şahsiyetin Sarıkamışlı oluşu bütün Sarıkamışlılar için övünç kaynağıdır. Sarıkamışlı onu hep baş tacı etmiştir, etmeye de devam edecektir. Ancak; değerli hemşerimizin Sarıkamış sınırları içerisinde bulunan Allahüekber dağlarında şehit olan 90 bin şehidin anısına düzenlenen bu töreni kendisinin Bardızlı (Gaziler) oluşundan dolayı Erzurum’a ya da Erzurumlulara mal etmek için uğraş verdiği dedikoduları Sarıkamışlıları ziyadesinden fazla üzmüştür.
Bingür SÖNMEZ beyin hem babasının, hem de kendisinin doğum yerlerinin Sarıkamış olduğunu Sarıkamışlı olan herkes tarafından çok iyi bilinmektedir.Şöyle ki; Şenkaya ve Şenkaya’ya bağlı köylerin 1945 yılına kadar Sarıkamış’a bağlı olup, 1945 yılından sonra Şenkaya’ nın ilçe statüsünü kazandıktan sonra Erzurum’a bağlanmasıyla hocamızın doğduğu yer olan Şenkaya ilçesinin Erzurum sınırları içerisinde yer aldığını, eskide olduğu gibi şimdi de Sarıkamışlının Bardızlı’yı (Gaziler) kendisinin bir parçası gibi gördüğü bir gerçektir. Bunun en canlı örneği; Sarıkamışlılar, Bardızlı Harun DOĞAN beyefendiyi on yıl gibi bir süre Sarıkamış’a belediye başkanı seçip, onu da baş tacı etmemişler midir? Bütün bunlara rağmen Sarıkamışlılar; “Bingür SÖNMEZ Bey gibi ünlü Kalp Damar Cerrahı bir Profesörün bu tür işlerle uğraşmayacağına, bunun bir söylentiden ibaret olduğuna” inanmaktadırlar.
Tabi ki bu tür törenlerde bazı organizasyon eksikliği olacağı kaçınılmazdır. Ancak organizasyon eksikliği kadar bizleri asıl üzen; Bingür bey ile birlikte yurdumuzun dört bir yanından lütfedip ilçemize gelen şehit torunlarına bir çoğumuzun kahvehanede okey masasından bir saat fedakarlık ederek, bırakın onlarla Allahüekber dağlarında yürümek, bir “hoş geldiniz” demeyi bile çok gördük galiba!... Misafirlerle yürüyüş yapan Sarıkamışlıların birkaç kişiden ibaret olduğunu müşahede ettik. Aynı durum Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 4-6 Ekim 1924 tarihleri arasındaki ziyaretinin 80. yılı anısına (4-6 Ekim 2004) düzenlenen “Bütün Yönleriyle Sarıkamış Sempozyumu”nda da vuku bulmuştur. Bu kadar duyarsızlığa pes doğrusu!
Elbette “Faturayı” sadece ilçelerinde ilk defa böylesine görkemli bir törene şahit olan, ancak konu hakkında detaylı bilgisi bulunmayan Sarıkamışlılara çıkarmak çok da adil olmayacağı, organizasyon eksikliğinden de kaynaklandığı kanısıyla ve acizane diyorum ki ;
1) Tören hakkında halkı bilinçlendirmek ve teşvikinin sağlanabilmesi amacıyla; törenin yapılacağı tarihten günler önce tüm kurum amirleri, ilçemiz esnafları, mahalle ve köy muhtarları, sivil toplum kurum ve kuruluşları ile irtibata geçilip toplantılar düzenlenmesinin gerektiğine,
2) Yurdumuzun dört bir yanından gelen şehit torunlarından bir kısmının tören alanına alınmaması ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Heykeltıraşçılarından Yrd. Doç. Dr. Mustafa BULAT ile ekibinin eksi 30 derece soğuğa aldırmadan büyük bir emek ve mesai sarf ederek, hazırlamış oldukları şehit figürlerinin daha tören bitmeden çocuklar tarafından üzerlerinde oynamaları, tören alanında bulunanları derinden üzmüştür. Söz konusu şehit figürlerinin korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine,
3) Düzenlenen bu anma töreninde en çok emeği geçenlerden Sn. Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ ve K.A.I Vakfı Bşk. Sn. İskender BOZDEMİR’ beylere beklenilen ilgi ve alakanın gösterilmesi gerektiğine,
4) Törene müteakip kapalı spor salonunda düzenlenen programda görevlilerden birçoğunun görevlerini titizlikle içten gelerek, canla başla yerine getirdikleri, ancak bunun yanı sıra olayı kendisine görev addetmeyip, zorunluluktan orada bulunurcasına gerek misafirlere gerekse katılımcılara karşı kabaca tavırlar sergiledikleri gözden kaçmıyordu. Bu tür silikler yerine makam ve mevki gözetmeden ancak konuşmasını becerebilen daha kültürlü ve eğitimli insanların görevlendirilmesi veya bu insanların eğitilmesinin gerektiğine,
5) Tören hakkında ve tören nedeniyle Kültür Bakanlığınca gönderilen Türk Halk Müziği Korosu ses sanatçısı Sn. Günay ŞİMŞEK ve ekibi ile ses sanatçısı Sn. Recep ERGÜL’ün sunacakları programlar hakkında halka herhangi bir duyuru yapılmadığı, Belediye hoparlörü, afiş ve flamalarla halkımızın bilinçlendirilmesi gerektiğine,(Günay ŞİMŞEK ve Recep ERGÜL’ ün aynı zamanda Sarıkamış’ın bağrından çıkan birer sanatçı oldukları da dikkate alınarak.)
6) Programcıların, programlarını sunarken bir diğerinin hakkına tecavüz etmelerinin önlenebileceğine,
7) Programların sunulduğu kapalı spor salonunun haftalar önceden tedbir alınarak, salonda yeteri derecede ısının sağlanabileceği kanaati hâsıl olmuştur.
Tüm olumsuzluklara rağmen; Sayın Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ hocamızın büyük bir emekle hazırlamış olduğu slâyt gösterisi izleyenleri hayli hüzünlendirmiş ve belki de birçoğumuzu ağlatmıştır. Bu slâyt gösterisi; bize üzerinde yaşadığımız toprakların çok kolay kazanılmadığını bir kez daha hatırlatmıştır.
Belediye Başkanımız sayın İlhan ÖZBİLEN’ in dışarıdan gelen misafirlere karşı göstermiş olduğu sıcak ilgi, sergilemiş olduğu misafirperverlik ve sempatik tavırları bir nebze de olsa mahcubiyetimizi asgariye indirmiştir. Gazetesinde özel bir sayı çıkararak, günün anlam ve önemine işaret eden “Siyasal Birikim Gazetesi” sahibi Sn. Mustafa KÜPELİ ile Sarıkamış ve Sarıkamışlı’ nın sesi, “Sarıkamış Kültür Edebiyat ve Haber Dergisi” sahibi Sn. Zeki DEMİRCİ’ nin de üzerlerine düşen görevlerini hakkaniyetle yapmaya çalıştıkları, hele hele belediye başkanlığında görevli elektrik teknisyeni Bekir YÜCEDAĞ’ın görevini layığıyla yapmanın onuru içinde heyecanlı heyecanlı sağa sola koşuşturması takdire şayandı.
İlçemizde yapılan milli bayramlarda, sempozyumlarda, tören ve kutlamalarda yükün bütün ağırlıklarını sırtlarında taşıyan, yapılan her eksikliğin veya olumsuzlukların hesabı kendilerinden sorulan, artıları dikkate alınmadan bir teşekkürün bile çok görüldüğü Milli Eğitim camiasının değerli temsilcileri; Milli Eğitim Müdürü Sn. Ali BULUT, şube müdürlerimiz Sn. Yener KAMİLOĞLU, Sn Süleyman ÖMEROĞULLARI, değerli öğretmenlerimiz ve diğer personelinin de görevlerini büyük bir zevk ve istekle yaparken misafirlere ve konuklara göstermiş oldukları ilgi ve alaka ile milletimizin dünyaya şan olmuş misafirperverliğini sergilemeleri gurur vericiydi.
Şimdiye kadar yapılan tören ve sempozyumlardan ders alınarak, bundan sonra yapılacak olanlar için eksiklerimizin minimuma indirilmesi tüm Sarıkamışlıların dilek ve temennisidir. Bu vesile ile tüm şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diler, şehitlerimizi anma töreninde emeği geçen tertip komitesi üyeleri, sivil toplum örgütleri, kişi kurum ve kuruluşlara; şehit yakınlarımız ve Sarıkamışlılar adına teşekkür etmeyi bir borç ve vazife bilirim. 13.07.2005